Genel

Freebsd /etc/ dizindeki dosyalar ve işlevleri

Unix dosya dizinleri yazısında belirtildiği üzere, /etc dizini, sistem yapılandırma dosyalarının ve yürütülebilir dosyaların tutulduğu yerdir. Yeri değişmez, standarttır.

/etc/defaults dizini, işletim sisteminin ön tanımlamalarının yapıldığı dizindir. 

/etc/rc.d dizini Freebsd kurulumu ile gelen standart uygulamalardır. Bu dizinde bir çok uygulama bulunmaktadır. Sendmail, swap, swapoff, swapon, swapinfo, fsck, zfs (9 ile beraber), jail, inetd, cron vs. Uygulamalar her freebsd kurulumunda bu dizine yüklenir. Çalıştırılabilir uygulamaları /etc/rc.d/uygulama stop/start gibi komutlar ile çalıştırabiliriz. 

/etc/crontab Cronjob işlerinin yazıldığı dosyadır. Sadece root veya root yetkisine sahip kullanıcı tarafından düzenlenebilir.


/etc/fstab Sistem üzerinde bulunan disk veya medya aygıtlarını mount ettiğimiz dosyadır. 

/etc/group Sistem üzerinde bulunan/oluşturulan gruplar bu dosyada tutulur. 

/etc/hosts Windows işletim sistemlerinde /system32/etc/drivers dizini altındaki hosts dosyası ile aynı işleve sahip dosyadır. Bu dosyaya dilediğimiz ip ve karşılığını yazabiliriz. Dosya dns’i override eder. 192.168.0.1 ve karşılığına facebook.com yazarsak, facebook.com alan adını 192.168.0.1 ipsi üzerinde getirecektir.(varsa)

/etc/netstart Networku restart etmeye yarar. Örneğin yeni bir eklediğimizde, netstart dosyasını çalıştırarak sistemin o ipyi tanımasını sağlayabiliriz.

/etc/portsnap.conf Port ağacını çektiğimiz portsnap komutunu yapılandırmamızı sağlar. Ports dizinini (/usr/ports/), ports ağacının çekileceği sunucu adresini (portsnap.freebsd.org), ports ağacının çalışma dizinini (/var/db/portsnap/) değiştirebiliriz. 

/etc/rc.conf Freebsd sisteminin ip ayarlarının yapıldığı bölümdür. Ayrıca bu dosyada sistemin açıldıktan sonra başlamasını istediğimiz servisleri yazabiliriz. (Bazı servisler buraya yazılmadan başlamazlar. Örn; apache2_enable=YES)

/etc/services Servislerin varsayılan çalıştığı tcp ve udp portunu gösteren dosyadır. 

/etv/ssh/ Bu dizinde sshd servisinin yapılandırma dosyalı tutulmaktadır. 

/etc/syslog.conf Bu dosya syslog yapılandırılması içindir. Örneğin Postfix loglarını syslog olarak bu dosyaya geçebiliriz. Her log yazan uygulama syslog desteklememektedir.

/etc/make.conf Make komutunun yapılandırıldığı dosyadır. Flagsı veya make komutunun dosyaları cvsup servisinden çekeceği belirtilebilir. 

/etc/resolv.conf Sistemin kullanacağı dnslerin belirtildiği dosyadır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir