Genel

Ön Hazırlık

  Freebsd üzerinde, apache web servisini kurduk, mysql veritabanını kurduk, php dilini ve bileşenlerini kurduk. Virtual host üzerinde değil, direkt /usr/local/www/data dizini üzerinde çalışacağım. Mysql üzerinde bir veritabanı ve bu veritabanında tüm yetkileri bulunan bir kullanıcı yaratıyorum. Aynı zamanda bu işlemler için phpmyadmin kurulumu yaptım. Yaptığım kurulumlar sağlıklı çalışıyor mu diye bakmak için sunucu ipsini tarayıcıya yazabilirim fakat bu sadece apache’nin çalışıp/çalışmadığını öğrenmeme olanak sağlar. O yüzden phpinfo fonksiyonunu kullanıyorum. Ben sunucu üzerinden ee editörü ile çalışacağım. Daha sonra kendi işletim sistemim üzerinden çalışmaya geçerim.

<?php
phpinfo();
?>

info.php olarak kaydedip, tarayıcıdan http:/server.local/info.php şeklinde çağırdığımda bu şekilde sayfa gelecektir. Aşağılarda kurulu bileşenleri de görüntüleyebiliriz.


PHP dili de html gibi düz yazı metinlerden oluşur. Bu sebeple herhangi bir metin editörü kullanabiliriz. Html istemci tarafından yorumlanırken (client side) php sunucu tarafında (server side) yorumlanır. Şimdi herhangi bir programlama dili öğrenmeye başladığımızda yazılaan “hello world” betiğini yazalım.

<?php
echo “Hello World!”;
?>

Bir php betiği <?php ile veya <? işareti ile başlayıp, ?> işareti ile biter. Kısa im için (<?) php.ini dosyasında short_open_tag ifadesini “on” yapmamız gerekiyor. Yazdığımız koda daha sonra xml eklemek istersen kısa im ile çalışamayız, bu sebeple ben <?php şeklinde yazacağım. Standart kullanım aslında bu şekildedir. Zira yazdığımız bir kodu farklı bir sunucuya attığımızda php.ini ayarı yapılmadığından çalışmayabilir. 

echo ifadesi veri çıktısı için kullanılır. Az önce yaptığım gibi echo ifadesi ile “Hello World” yazısını tarayıcıda getirmiştir. echo ifadesi gibi print fonksiyonu da aynı şekilde işlev görür. Hangisini kullanmamız tercih meseledir.  Echo ifadesi yukarıdaki gibi kullanılırken print bir fonksiyon olduğu için aşağıdaki şekilde kullanılır.

<?php
print (“Hello World”);
?>

Bir fonksiyon kendisine verilen veriyi değiştirerek bir işlemi gerçekleştiren bir komuttur. Fonksiyona gönderilen veri her zaman fonksiyondan sonra parantez içinde gönderilir. Hello world yazısı harf öbeğidir.(string) String tek veya çift tırnak içinde olmalıdır.  Noktalı virgül ise php motoruna ifadeyi sonlandırdığımızı bildirir. 

————————————————————————————–
Php dilini aynı zamanda html bir kod içinde de birleştirebiliriz.

<html><head><title> Html icine Php</title></head>
<body>
<b><center>
<?php
       echo “Hello World!”;
?>
</b></center>
</body>
</html>

Html olan bir dosyaya bu şekilde php kodu girdiğimizde, php motoru <?php ve ?> imleri dışındaki tüm veriyi göz ardı eder. Tabi html uzantısı olan dosya değil php uzantılı bir dosya olmak zorundadır. Tarayıcıda bu dosyayı açıp, kaynak koduna baktığımızda php imleri görüntülenmez. Çünkü php kodları sunucuda tarafında yorumlanır. Aynı şekilde html üzerinde diledğimiz kadar php kod ekleyebiliriz, phpyi kapatıp daha sonra açabiliriz.

Çalıştığımız bir php dosyası üzerinde, daha sonra unutmamak veya beraber çalıştığımız diğer programcıya kolaylık olsun diye yorum ekleyebiliriz. Php üzerinde tek satırda açıklama yapacak isek // veya # işareti ile, birden fazla satırda yorum bırakacaksak /* işareti ile başlayıp */ işareti ile bitiririz. Php motoru bu satırları yorumlamaz ve tabi ki çağrılan sayfa tarayıcıda gözükmez. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir